Om Ilulissat

Ilulissat, der betyder isfjeldene, er Grønlands tredjestørste by. Byen er meget smukt beliggende ved mundingen af Ilulissat Isfjord, den mest produktive gletscher på den nordlige halvkugle. Isfjorden er ca 56 km lang, 7 kilometer bred og op til 1200 meter dyb og bevæger sig omkring 20 meter i døgnet. Ilulissat by ligger ved fjordens munding hvor de kæmpe store isbjerge kommer ud og sejler nordpå langs fjorden.

Ilulissat isfjord er optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2004.

Et stort antal turister valfarter til byen for at se et af verdens vidundre som ligger lige ved foden af byen.

Sjælden ser man lyset så klart, luften så ren som her.

Ilulissat er er præget af fiskeri især efter hellefisk og rejer der er hovedindtægten. Om sommeren fiskes der fra småbåde og joller ved Isfjeldsbanken. Om vinteren foregår fiskeriet længere inde i fjorden, hvor der fiskes fra isen. Al transport af hellefisk foregår frem og tilbage fra fangstpladsen på hundeslæde eller snescooter.

De lokale turistbåde – som regel forhenværende fiskekuttere -sejler turisterne ud til isbanken – turen tager omkring 2 timer.

 Om Isfjorden

Fjorden er 56 km lang, 7 km bred og op til 1200 m dyb. Ved fjordens begyndelse ligger Ilulissat Isbræ, som er en af verdens mest produktive gletsjere. Ved kanten af bræen afbrækkes hele tiden store isbjerge, som presses ud igennem isfjorden med en hastighed på 22 m om dagen. De kæmpestore isbjerge, der kan være flere hundrede meter i diameter og op til 1000 m i højden, strander ved en banke i fjordens munding, hvor vanddybden kun er få hundrede meter. Her brækker nogle af dem i mindre stykker, mens andre, når presset indefra bliver stort nok, river sig løs for derefter at flyde med strømmen mod nordvest, ud i Davis Strædet. Over vandoverfladen kan isfjeldene ude i havet være op til 150 meter høje, og det er kun 10% af isfjeldenes samlede masse, der befinder sig over vandoverfladen. Fjorden kom i 2004 på UNESCOs verdensarvsliste.

 Seværdigheder

Beliggenheden nord for polarcirklen, (solen går aldrig ned om sommeren), og de 3-4.000 (2006) slædehunde er med til at give Ilulissat et helt specielt præg. Turismen har i de seneste 30 år udviklet sig til at blive en vigtig del af det lokale erhvervsliv. Temperaturen om vinteren kan komme ned omkring -30° celsius, og der arrangeres dagligt hundeslædeture for turisterne. Om sommeren kan temperaturen stige til 20-25°C. Fra byen er der panoramaudsigt til Isfjorden og Diskobugten, og der arrangeres helikopterture, bådture og vandreture til Isfjorden i hele sommerperioden. I byen kan man besøge museet og opleve området omkring byen ved at benytte de mange tilbud om vandre- og bådture.
Mod vest ligger Diskobugten med Diskoøen, der fra Ilulissat kan besøges med skib eller helikopter.

Fra Wikipedia – http://da.wikipedia.org/wiki/Ilulissat

Planlæg din rejse

BOOK NU

©2019 by Hotel Avannaa. All Rights Reserved            Designed by: favicon

Log in with your credentials

Forgot your details?